Проведе се първата среща на групата по мениджмънт

Management User Group - група на PCVT

На 20-ти Декември, 2018 се проведе първата среща на така наречената „General Management User Group“ (може да я наричаме GMUG отсега нататък?)

Радвам се, че видях доста познати муцуни, но и някои нови.

Поговорихме за Ивелико ЕООД.


Първия ми lightning talk (понеже не мога да го определя като „лекция“ или „презентация“) беше съвсем кратък поглед назад към нашата фирма – Ивелко ЕООД. Как сме започнали (естествено с идеята да правим страхотни продукти, които да печелят милиони 🙂 ). Как сме продължили – естествено да „заковеш“ такъв продукт от първия път е почти невъзможно. Сега се чудя дали въобще щях да опитам, ако знаех, че няма шанс да направиш „избухващ“ продукт от първия път или поне без така наречени pivot.

Целта на този lightning talk беше по – скоро да синтезирам нещата които са ни се получили или работят засега. Няколко пъти подчертах, че голяма част от тях са се случили, понеже сме търсили решение на криза, а не защото така сме ги планирали или сме някакви гениални мениджъри. Go figure. Надявам се да бъдат полезни на следващото поколение фирми. А следващото поколение фирми трябва да започнат от там, докъдето сме стигнали ние (защо да им викаме следващо поколение фирми иначе, а? 🙂 ).

 

Поговорихме за PCVT vs. Eveliko

Какви са приликите и разликите между това да работиш за комерсиална организация и организация с идеална цел? Има доста. Но има и много прилики. Ако някой се занимава с подобно нещо – отново се надявам наблюденията ми да бъдат полезни (доколкото са верни въобще 🙂 ). Покрай дискусията според мен изникнаха неща, които определено трябва да се опитаме да направим в PCVT, така че този talk и дискусията покрай него веднага дават някакъв резултат. В хода на разговора се появи и нещо интересно – попитаха ме в колко часа ставам. Ами – раничко :). Причината е, че обичам да се събудя и да знам че сме аз и моите цели. След 9 часа (грубо) ставаме аз и целите на Ивелико, на PCVT, на клиентите, на хората. Но първите 4-5 часа от деня ми са си само за мен.

Другото интересно нещо което успяхме да синтезираме покрай ранното ставане беше следната „умна“ сентенция:

Разликата между това да си поставиш за цел да изпълниш поне една задача седмично и да не го направиш е около 52 завършени задачи годишно.

Пийнахме вино

Успяхме да поговорим за различни неща свързани и несвързани с мениджмънта.

Какво следва?

На следващата сбирка ще бъдем по – практични. Любо ще направи два lightning talk-а. Единия ще бъде за story points и дали този подход за оценка на работата (estimate) работи при тях. Втория lightning talk е за retrospective meetings – колко често ги правят, какво се обърква и т.н.
Мисля, че тази среща може да се окаже подходяща и за студнетите в Университета, но те май ще са доста заети по това време милите :).

Веднагически се запишете в meetup.com за да не пропускате срещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.