Glagol DSL: Микросъвиси се правят лесно

Glagol DSL: Микросъвиси се правят лесно

Тази вечер на поредния уебкаст ще говорим за това как се правят микросървиси. Гост ще ни е Йоан-Александър Григоров, който е създал езика Glagol DSL с цел по-лесно създаване на такива микросървиси.

Дискусията ще може да гледате на живо днес (2017-01-12, четвъртък) от 18:00 часа в нашия канал в YouTube или като препратка от http://pcvt.stream.

Кратко описание на темата:

Йоан-Александър ГригоровGlagol DSL е платформено-агностичен домейн-специфичен език (ДСЕ или Domain Specific Language – DSL) от високо ниво, разработен от Йоан-Александър Григоров, предназначена за създаване на микросървиси (microservices). Въпреки, че е експериментален ДСЕ, Glagol предоставя редица възможности, като премахване на необходимостта от почти целия модел на приложението, давайки възможността на разработчиците да работят върху код фокусиран към бизнес-логиката. Въпреки че Glagol компилира изходния си код до PHP, алгоритмите за транслация които ползва са способни да произведат код за различни PHP платформи и ORM системи. Rascal Metaprogramming LanguageТова в известен смисъл разрешава трудния проблема на зависимостта, причинени от различните версии на платформите и ORM системите. Glagol DSL ползва системата Rascal MPL за да транслира своя код.

 


Запис от излъчването

https://www.youtube.com/watch?v=YhX2c8krjgo

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.